Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean-Bernard Duvivier (tekenaar)

Datering

1784

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Jean-Bernard Duvivier in 1784. Duvivier moet deze studie na zijn vorming aan de academie van Brugge getekend hebben: hij wordt in 1784 namelijk niet meer vermeld als ingeschreven leerling (SAB, Academie, nr. 19 en 44). Wanneer de houding van het getekende model vergeleken wordt met prijstekeningen uit 178…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Jean-Bernard Duvivier in 1784. Duvivier moet deze studie na zijn vorming aan de academie van Brugge getekend hebben: hij wordt in 1784 namelijk niet meer vermeld als ingeschreven leerling (SAB, Academie, nr. 19 en 44). Wanneer de houding van het getekende model vergeleken wordt met prijstekeningen uit 1784 (zie bv. 0016.GRO0075.II), valt op dat de poses niet overeenstemmen. Hierdoor kan het worden uitgesloten dat Duvivier als 'liefhebber' tekende. In de vorige wedstrijdeditie van 1782 won Duvivier nog de eerste prijs in de klas naar het levend model. Het model is getekend van op de rug gezien in driekwart aanzicht. De naakte man zet met zijn linkervoet een stap naar achter en draait naar links. Hij draagt een haarband en houdt zijn linkerarm gebogen over zijn hoofd. Zijn bovenarm leunt daarbij tegen zijn gezicht. In zijn rechterhand houdt hij een stok vast die op de grond steunt. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Onderaan werd een papierstrook aan het blad verlijmd, waarbij de tekening vervolledigd werd (voeten model en gedeelte stok). Er zijn geen opschriften behalve de vermelding van de tekenaar en datum, onderaan links op de aangelijmde strook. De academiestempel ontbreekt. De tekening werd voorzien van een montagesteun (karton) met opgelijmde papierstroken als kader.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jean-Bernard Duvivier VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Primaire drager: tekening op papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt. Secundaire drager: karton met kader: groene papierstroken (gekleurd of geverfd?), opgekleefde papierstroken (groengeel) en zwarte inkt (kader).
Afmetingen 608 x 410 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0081.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.