Academische studie naar levend model: zittend mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Albertus Caneel (tekenaar)

Datering

1770

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt van op de rug gezien, getekend door Albertus Caneel tijdens de prijskamp van 1770. Caneel was toen ingeschreven als leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Met deze studie won hij de tweede prijs, aangeduid met het opschrift 'Secondus naer 't model' linksboven. Het naaktmodel wordt zittend…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt van op de rug gezien, getekend door Albertus Caneel tijdens de prijskamp van 1770. Caneel was toen ingeschreven als leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Met deze studie won hij de tweede prijs, aangeduid met het opschrift 'Secondus naer 't model' linksboven. Het naaktmodel wordt zittend afgebeeld. Op de zitblok is een doek gedrapeerd dat zijn lenden gedeeltelijk bedekt. De man zit in profiel naar rechts met zijn rug naar de tekenaar en toeschouwer gedraaid. Hij steunt met zijn linkerhand op de zitblok en laat zijn andere hand op het ovalen schild schild rusten. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Onderaan de studie is een papierstrook aangelijmd. De tekening draagt de academiestempel en de handtekening van directeur Jan Garemijn en secretaris Charles Verhulst (rechtsboven). Rechtsonder staat de tekenletter 'D' die Caneel toegewezen kreeg voor zijn deelname aan de wedstrijd. Caneel tekende het model ook frontaal gezien: 0016.GRO0032.II. Klasgenoot Bernardus Fricx won de eerste prijs tijdens de competitie: 0014.GRO0039.II. Garemijn vermeldde de poseersessie in zijn notitieboekje 0000.GRO1676.4.II: model Percyn poseerde zes avonden in maart 1770 voor de 28ste actie, of "twee[de] figeure".
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albertus Caneel
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 664 x 442 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0033.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.