Zegenende priester

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacques Jordaens (tekenaar)

Datering

circa 1650

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De tekening Zegenende priester, toont een figuur in kazuifel. Hij is naar rechts gedraaid en maakt een zegenend gebaar met zijn rechterhand. Er bestaan nog twee tekeningen van Jordaens met een gelijkaardig onderwerp: één studie van een priester en één van een monnik. Het blad met de priester wordt bewaard in The Minneapolis Institute of Art en het blad met…
Lees meer
De tekening Zegenende priester, toont een figuur in kazuifel. Hij is naar rechts gedraaid en maakt een zegenend gebaar met zijn rechterhand. Er bestaan nog twee tekeningen van Jordaens met een gelijkaardig onderwerp: één studie van een priester en één van een monnik. Het blad met de priester wordt bewaard in The Minneapolis Institute of Art en het blad met de monnik in de Koninklijke Bibliotheek van België. Brecht Vanoppen vermoed dat de drie bladen rond dezelfde tijd zijn ontstaan, ca.1650. Het is niet duidelijk waarvoor de tekening van Jordaens in de collectie van de Stichting Jean van Caloen een voorbereidende studie is geweest. Op Jordaens altaarstuk De wonderen van de heilige Dominicus staan gelijkaardige geestelijken afgebeeld. Dit altaarstuk wordt ook gedateerd rond 1650. De tekening is in langdurig bruikleen van de Stichting Jean van Caloen (inv. nr. VCL 1183). Gebaseerd op: Brecht Vanoppen in: tent. cat. Bruegel and Beyond. Netherlandish Drawings in The Royal Library of Belgium, 1500-1800, Veurne 2022, pp. 276-277.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jacques Jordaens VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Zwart, rood en wit krijt, grijs gewassen
Afmetingen 392 x 237 mm
Locatie Depot
Objectnummer 2022.GRO0324.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.