Bacchante spelend op een tamboerijn

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Alexandre Ubeleski (tekenaar)

Datering

ca. 1699

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Deze tekening is gemaakt door Alexandre Ubeleski, een kunstenaar van Poolse origine die leerde aan de Academie in Parijs. Zijn oeuvre is academisch van stijl. De Bacchante spelend op een tamboerijn is een modello voor een schilderij behoorde toe aan de Franse nobele familie Hatte de Chevilly in de eerste helft van de 18de eeuw. Tegenwoordig wordt het stuk bewaard…
Lees meer
Deze tekening is gemaakt door Alexandre Ubeleski, een kunstenaar van Poolse origine die leerde aan de Academie in Parijs. Zijn oeuvre is academisch van stijl. De Bacchante spelend op een tamboerijn is een modello voor een schilderij behoorde toe aan de Franse nobele familie Hatte de Chevilly in de eerste helft van de 18de eeuw. Tegenwoordig wordt het stuk bewaard in het Nationaal Museum in Poznàn. Er zijn verschillen op te merken tussen de tekening en het schilderij die erop wijzen dat de kuntenaar zijn compositie heeft aangepast. Het is onbekend of de kunstenaar deze wijzigingen direct op het doek aanbracht of eerst een nieuwe voorbereidende tekening maakte. Het schilderij is geëxposeerd geweest op de Salon van 1699 in Parijs. Het schilderij en de tekening kunnen dus rond 1699 gedateerd worden. Ubeleski was op dat moment docent aan de Académie royale. De tekening en het schilderij zijn niet gesigneerd maar kunnen met zekerheid aan Ubeleski worden toegeschreven. Bepaalde motieven en poses zijn typisch voor het werk van de kunstenaar evenals de compacte compsitie met dicht op elkaar geplaatste figuren.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Alexandre Ubeleski VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
pen in bruin, grijs gewassen, over een voorbereiding van zwart krijt
Locatie Depot
Objectnummer 0000.GRO1819.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.