Kop van een herder (?)

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Theodoor van Thulden (tekenaar)

Datering

circa 1621 - circa 1669

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Theodoor van Thulden is vooral bekend als schilder, tekenaar en ontwerper van gravures. Een belangrijke reeks cartons – voorbereidende tekeningen op waar formaat – die gemaakt zijn voor de productie van gebrandschilderde glazen in de Sint Michaël en Goedelekathedraal (nu in de Koninklijke Musea voor Kunsten en Geschiedenis in Brussel) bewijst dat hij ook actief is geweest als glasontwerper. Ook…
Lees meer
Theodoor van Thulden is vooral bekend als schilder, tekenaar en ontwerper van gravures. Een belangrijke reeks cartons – voorbereidende tekeningen op waar formaat – die gemaakt zijn voor de productie van gebrandschilderde glazen in de Sint Michaël en Goedelekathedraal (nu in de Koninklijke Musea voor Kunsten en Geschiedenis in Brussel) bewijst dat hij ook actief is geweest als glasontwerper. Ook deze tekening in het Brugse prentenkabinet die pas recent aan Van Thulden kon worden toegeschreven, is een deel van zo een carton. Dit is af te leiden uit de relatief grote schaal en de aaneengeplakte bladen. Het is onduidelijk voor welke locatie deze tekening is gemaakt, maar het is onwaarschijnlijk dat dit carton ook voor de Brussels kathedraal was bedoeld. De androgyne figuur is vanwege de stok over de schouder geïdentificeerd als een herder, die het Christuskind aanbidt. De neerwaartse blik kan op het Christuskind gericht zijn. Opmerkelijk is het ontbreken van sporen van de kunstenaars werkmethoden. Er zijn geen kleurnotities en productiesporen teruggevonden. Ook de lijnen die aanduiden waar de loodstrips waarmee de gekleurde en beschilderde deeltjes glas aan elkaar worden verbonden moeten komen, ontbreken. Mogelijk werd er een kopie van de carton gemaakt dat gebruikt werd tijdens de productie van het glas, of werd er blank glas als intermediair gebruikt. De tekening is in 2020 erkend als topstuk.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Theodoor van Thulden VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
rood krijt en houtskool of zwart krijt, penseel in grijs, sporadisch hoogsels in wit
Afmetingen 275 x 210 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0000.GRO2024.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.