De dood van generaal Marcus Licinius Crassus

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Lancelot Blondeel

Datering

circa 1548 - circa 1558

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Op dit schilderij wordt de verschrikkelijke dood van Marcus Licinius Crassus getoond. Crassus behoorde samen met Julius Caesar en Gaius Pompeius in de eerste eeuw voor Christus tot de machtigste mannen van het oude Romeinse Rijk. Samen vormden zij het eerste Triumviraat, oftewel driemanschap. Deze zeer rijke man was op hoge leeftijd op veldtocht ten oosten van de Euphraat. Hij…
Lees meer
Op dit schilderij wordt de verschrikkelijke dood van Marcus Licinius Crassus getoond. Crassus behoorde samen met Julius Caesar en Gaius Pompeius in de eerste eeuw voor Christus tot de machtigste mannen van het oude Romeinse Rijk. Samen vormden zij het eerste Triumviraat, oftewel driemanschap. Deze zeer rijke man was op hoge leeftijd op veldtocht ten oosten van de Euphraat. Hij vocht daar een strijd uit met de Parthen, maar werd door hen bij Carrhae in het nauw gedreven en gevangen genomen. De roem van Crassus’ rijkdom was ook bij de Parthen bekend. Volgens een oud verhaal besloot hun leider daarom dat het een gepaste straf was de Romeinse consul ter dood te brengen door hem vloeibaar goud te laten drinken. Lancelot Blondeel heeft de vastgebonden Crassus met zijn beulen hier afgebeeld in een gefantaseerd landschap. De reden waarom de Brugse kunstenaar er voor koos dit onderwerp af te beelden is niet bekend. Mogelijk hangt het samen met de in de zestiende eeuw toenemende interesse voor klassieke bronnen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.