Rust tijdens de vlucht naar Egypte

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

anoniem
,
Jef Van der Veken (vervalser)

Datering

circa 1500

Periodes

15de eeuw, 16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Het motief van de rustende Madonna met het Kind in een landschap is geïnspireerd door Gerard David. Naast Maria staat een proviandmand, terwijl aan haar voeten een knapzak, gewikkeld om een wandelstaf, ligt. Dit laatste is een attribuut dat rond dezelfde tijd ook door Joachim Patinir werd aangewend (Madrid, Museo del Prado). In de verte laat Jozef de ezel drinken…
Lees meer
Het motief van de rustende Madonna met het Kind in een landschap is geïnspireerd door Gerard David. Naast Maria staat een proviandmand, terwijl aan haar voeten een knapzak, gewikkeld om een wandelstaf, ligt. Dit laatste is een attribuut dat rond dezelfde tijd ook door Joachim Patinir werd aangewend (Madrid, Museo del Prado). In de verte laat Jozef de ezel drinken. Het dorpstafereel achter hem, verwijst vermoedelijk naar de Kindermoord. De moord op de onschuldige kinderen op bevel van Herodes is de aanleiding voor de vlucht van de heilige Familie naar Egypte. Het leger, dat Maria en het Kind zal achtervolgen, doemt rechts van de rots op.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.