De slag van Lekkerbeetje

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Sebastiaan Vrancx

Datering

circa 1601 - circa 1700

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Hier wordt een slag uit de tachtigjarige oorlog voorgesteld. Gerard Abrahamsz., bijgenaamd Lekkerbeetje, diende aanvankelijk onder prins Maurits van Oranje, maar liep over naar de Spaanse zijde. Op 5 februari 1600 sneuvelde hij op de Vuchterheide, nabij 's-Hertogenbosch, als leider van een vendel van tweeëntwintig kurassiers, in een duel met evenveel Nederlandse tegenstanders, aangevoerd door de Fransman Charles de Bréauté…
Lees meer
Hier wordt een slag uit de tachtigjarige oorlog voorgesteld. Gerard Abrahamsz., bijgenaamd Lekkerbeetje, diende aanvankelijk onder prins Maurits van Oranje, maar liep over naar de Spaanse zijde. Op 5 februari 1600 sneuvelde hij op de Vuchterheide, nabij 's-Hertogenbosch, als leider van een vendel van tweeëntwintig kurassiers, in een duel met evenveel Nederlandse tegenstanders, aangevoerd door de Fransman Charles de Bréauté. Het uitgebeelde tafereel toont het gevecht. Lekkerbeetje ligt linksonder, dodelijk getroffen door een pistoolschot van De Bréauté. Naast hem staat een opschrift met zijn naam. Het schilderij is één van de vele kopieën en varianten, naar een origineel van Sebastiaan Vranckx. Het Groeningemuseum bezit nog een tweede variante hiervan, 0000.GRO1364.I.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.