Skelet bekijkt chinoiserieën

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (schilder)

Datering

1885, circa 1888

Periode

19de eeuw
Skelet bekijkt chinoiseries vormt een keerpunt in het oeuvre van James Ensor: iconografisch introduceerde hij het motief van het skelet en verliet de impressionistische weergave van de realiteit zoals hij die tot dan beoefende. Het schilderij laat ons binnenkijken in een kamer waarin een figuur een Japans (en dus geen chinees zoals de titel suggereert) prentenboek inkijkt. Rond 1888 had…
Lees meer
Skelet bekijkt chinoiseries vormt een keerpunt in het oeuvre van James Ensor: iconografisch introduceerde hij het motief van het skelet en verliet de impressionistische weergave van de realiteit zoals hij die tot dan beoefende. Het schilderij laat ons binnenkijken in een kamer waarin een figuur een Japans (en dus geen chinees zoals de titel suggereert) prentenboek inkijkt. Rond 1888 had Ensor de gewoonte om zijn schilderijen te herwerken en er een nieuwe, fantastische inhoud aan te geven. In Skelet bekijkt chinoiseries beperkte Ensor zich tot slechts twee kleine ingrepen die de inhoud van het schilderij echter grondig wijzigden: onderaan links voegde hij een doodskop toe en ook de zittende figuur kreeg een doodskop.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.