Kinderen aan het ochtendtoilet

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (schilder)

Datering

1886

Periode

19de eeuw
Kinderen aan het ochtendtoilet toont een tafereel in het ouderlijke huis van James Ensor. Oorspronkelijk bevond zich een waterkom bij de voeten van de linker figuur, die de kunstenaar achteraf overschilderde. Ontdaan van dit realistische detail, kreeg het werk meer kracht als symbolistische sfeerschepping. Daar was het de kunstenaar om te doen, want hij zag dit werk op de eerste…
Lees meer
Kinderen aan het ochtendtoilet toont een tafereel in het ouderlijke huis van James Ensor. Oorspronkelijk bevond zich een waterkom bij de voeten van de linker figuur, die de kunstenaar achteraf overschilderde. Ontdaan van dit realistische detail, kreeg het werk meer kracht als symbolistische sfeerschepping. Daar was het de kunstenaar om te doen, want hij zag dit werk op de eerste plaats als een ‘studie van het licht’. Ensor beschouwde dit schilderij als een mijlpaal in zijn oeuvre. Het vormt de slotsom van zijn vroege huiselijke taferelen en illustreert zijn toenemende belangstelling voor het licht en voor het fantastische. De voorstelling van het jeugdige naakt vormt een uitzondering in het werk van de kunstenaar. Ze verwijst naar latere interpretaties van hetzelfde thema bij de symbolisten en expressionisten. Het schilderij werd in 1908 aangekocht door een vriendin van de kunstenaar, Emma Lambotte, en het belandde in de jaren 1920 in een Belgische privéverzameling. Het schilderij werd aangekocht in 2008, en is het eerste topstuk dat door de Vlaamse Gemeenschap is verworven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker James Ensor VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorieën schilderingen AAT, Decretaal beschermd topstuk
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 136 x 110 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 2008-B
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.