De lezing door Emile Verhaeren

Public Domain

Kunstenaar / maker

Théo Van Rysselberghe (schilder)

Datering

1903

Periode

20ste eeuw
Op een denkbeeldige bijeenkomst in zijn appartement in Saint-Cloud leest Emile Verhaeren voor uit eigen werk. De toehoorders zijn Franse en Belgische vrienden van Verhaeren en Théo Van Rysselberghe. Het decor vult het literaire en artistieke karakter van het groepsportret aan: een welgevulde boekenkast, een beeldje van Auguste Rodin, een reproductie van het Portret van Thomas Carlyle van James Abbott…
Lees meer
Op een denkbeeldige bijeenkomst in zijn appartement in Saint-Cloud leest Emile Verhaeren voor uit eigen werk. De toehoorders zijn Franse en Belgische vrienden van Verhaeren en Théo Van Rysselberghe. Het decor vult het literaire en artistieke karakter van het groepsportret aan: een welgevulde boekenkast, een beeldje van Auguste Rodin, een reproductie van het Portret van Thomas Carlyle van James Abbott McNeill Whistler en een Geknielde van George Minne. Het groepsportret is gedateerd 1903, maar de eerste ideeën voor de ambitieuze compositie ging al terug tot drie jaar eerder. Van Rysselberghe bereidde het werk voor aan de hand van een aantal tekeningen en schilderijen. De lezing is het hoogtepunt van de portretkunst en compositietechniek van Van Rysselberghe. Met zijn nadrukkelijke verftoetsen en opgevoerde koloriet vormt zijn stijl een persoonlijke variant op het neo-impressionisme. Tegelijk leest het doek als een historische getuigenis van de culturele banden tussen Frankrijk en België rond de eeuwwisseling.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Théo Van Rysselberghe VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorieën schilderingen AAT, Decretaal beschermd topstuk
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 181 x 241 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1906-R
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.