De kathedraal

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1886

Periode

19de eeuw
De ets “De kathedraal” is een van Ensors beroemdste etsen en is gebaseerd op een reproductie van het koor van de dom te Aken. Uit een tekening van Gerrit Hulseboom van 1836 (Aken, Historisches Museum) kopieerde Ensor onveranderd het koorgedeelte. Hij voegde er twee torens aan toe. Het midden- en voorplan worden volledig ingenomen door een opeen gedromde menigte. Achteraan…
Lees meer
De ets “De kathedraal” is een van Ensors beroemdste etsen en is gebaseerd op een reproductie van het koor van de dom te Aken. Uit een tekening van Gerrit Hulseboom van 1836 (Aken, Historisches Museum) kopieerde Ensor onveranderd het koorgedeelte. Hij voegde er twee torens aan toe. Het midden- en voorplan worden volledig ingenomen door een opeen gedromde menigte. Achteraan rukt een grote militaire muziekkapel op, aangevoerd door een Romeinse ruiter. De compositie neemt belangrijke elementen en details over uit de tekening “De intrede van Christus in Jeruzalem” (1885, inv. 1963-E). In 1896 herwerkte hij dezelfde ets in een tweede plaat, omdat de eerste volgens zijn biograaf Albert Croquez zoek was geraakt (inv. 1998-B-105).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.