De slechte geneesheren

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (etser)

Datering

1895

Periode

19de eeuw
De thematiek van Ensors satirische prent “De slechte geneesheren” gaat terug op een oude beeldende traditie, waarin dokters tot geldzuchtige karikaturen worden herleid en als kwakzalvers en charlatans worden getypeerd. Niet zelden wordt hierbij het vermeende verband geaccentueerd tussen de dokterspraktijk en de dood. Al deze elementen komen ook in de prent van Ensor aan bod, inclusief de elkaar bestelende…
Lees meer
De thematiek van Ensors satirische prent “De slechte geneesheren” gaat terug op een oude beeldende traditie, waarin dokters tot geldzuchtige karikaturen worden herleid en als kwakzalvers en charlatans worden getypeerd. Niet zelden wordt hierbij het vermeende verband geaccentueerd tussen de dokterspraktijk en de dood. Al deze elementen komen ook in de prent van Ensor aan bod, inclusief de elkaar bestelende geneesheren en de man met de zeis die de kamer binnensluipt. De voorgestelde dokters waren alle professoren aan de medische faculteit van de Université Libre de Bruxelles. Van links naar rechts zijn voorgesteld: Jules-Adrien Thiriar, Emile Yseux, Guillaume Rommelaere, Jean-Joseph Crocq en Joseph Sacré. De onfortuinlijke patiënt is niet geïdentificeerd. De prent “De slechte geneesheren is gebaseerd op het gelijknamige schilderij uit 1892 (Brussel, verzameling Université Libre de Bruxelles).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.