Borstbeeld van Leopold II

Public Domain

Kunstenaar / maker

Thomas Vinçotte (beeldhouwer)

Periodes

19de eeuw, 20ste eeuw
In 1880 maakte Vinçotte het portret van koning Leopold II. Dit werk leverde hem de vriendschap van de vorst en talrijke officiële opdrachten op. Na een periode van bezinning, in 1882/83, specialiseerde hij zich in de uitvoering van borstbeelden van persoonlijkheden uit de gegoede kringen die hij frequenteerde. Zijn portretten zijn vaak vergeleken met die van de Franse 18e eeuw…
Lees meer
In 1880 maakte Vinçotte het portret van koning Leopold II. Dit werk leverde hem de vriendschap van de vorst en talrijke officiële opdrachten op. Na een periode van bezinning, in 1882/83, specialiseerde hij zich in de uitvoering van borstbeelden van persoonlijkheden uit de gegoede kringen die hij frequenteerde. Zijn portretten zijn vaak vergeleken met die van de Franse 18e eeuw, vooral in de manier waarop Vinçotte omgaat met plooien en draperieën. In 1889 presenteerde hij op de Gentse Salon een expressiekop die zich onderscheidde van zijn meer mondaine productie. Hier toonde Vinçotte zich origineler en persoonlijker dan in andere aspecten van zijn werk. Diepliggende ogen, een gezicht met energieke trekken en een zekere arrogantie in de houding van het hoofd kenmerken deze fantasiebuste. Voor dit hooghartige gezicht schreef een criticus "het lijkt wel het hoofd van Catilina", sindsdien draagt het beeld deze titel.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.