Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Auguste Joseph Marie De Mersseman (tekenaar)

Datering

1830

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een mannelijk naakt, getekend naar levend model door Auguste De Mersseman in 1830. De Mersseman maakte deze studie als leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Hij werd ermee eerste op de wedstrijd om beste plaatsen. George Hanno werd tweede (0022.GRO0389.II). Het naaktmodel is voluit en frontaal afgebeeld. Hij staat in contrapost, steunend op…
Lees meer
Academische studie van een mannelijk naakt, getekend naar levend model door Auguste De Mersseman in 1830. De Mersseman maakte deze studie als leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Hij werd ermee eerste op de wedstrijd om beste plaatsen. George Hanno werd tweede (0022.GRO0389.II). Het naaktmodel is voluit en frontaal afgebeeld. Hij staat in contrapost, steunend op zijn linkerbeen. Met geplooide elleboog houdt hij zijn rechterarm omhoog. Zijn linkerarm hangt naast het lichaam. Het gezicht van de man is in driekwart naar links weergegeven. De Mersseman tekende deze studie in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. De aantekeningen op de studie verwijzen naar de wedstrijddeelname van de leerling. De toegewezen letter 'B', waaronder De Mersseman anoniem tekende, staat linksboven naast de academiestempel. Daar is ook de handtekening van directeur Jan-Robert Calloigne te zien. Onderaan staat de behaalde plaats "(...) 1sten om plaetze (...)". De wedstrijdstudies die De Mersseman maakte tijdens de prijskamp van 1830 zijn bewaard (0016.GRO0201.II en 0016.GRO0203.II). Hij behaalde toen de tweede prijs.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Auguste Joseph Marie De Mersseman VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op lichtbruin papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 612 x 463 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0202.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.