Academische studie naar prent: liggend mannelijk naakt met waterkruik

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Collin de Vermont Hyacinthe
,
Rochus Serneels (tekenaar)

Datering

1793

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een liggende naakte man met een waterkruik, getekend door Rochus Serneels in 1793. Serneels, afkomstig uit Brugge, nam deel aan de prijswedstrijd van de Academie Brugge won de wedstrijd in de categorie van de eerste klas naar prenten. Hij maakte toen twee studies naar prent, de tweede is 0016.GRO0141.29.II. Beide zijn verlijmd in een album…
Lees meer
Academische studie naar prent van een liggende naakte man met een waterkruik, getekend door Rochus Serneels in 1793. Serneels, afkomstig uit Brugge, nam deel aan de prijswedstrijd van de Academie Brugge won de wedstrijd in de categorie van de eerste klas naar prenten. Hij maakte toen twee studies naar prent, de tweede is 0016.GRO0141.29.II. Beide zijn verlijmd in een album met andere tekeningen uit prijswedstrijden van de Academie Brugge. Er werd getekend naar een prent waarop een liggende naakte man afgebeeld is in een landschap met rotsen en bomen. De man draagt een lauwerkrans met besjes in het haar en kijkt omlaag. Zijn gezicht is in profiel naar rechts getekend. Hij ligt op een gedrapeerd doek en steunt met zijn rechterelleboog op een kruik waaruit water stroomt. Zijn linkerarm houdt hij gestrekt voor zich, en steunt op een lagere steen. Serneels kopieerde hier een prent naar tekening van Hyacinthe, vermoedelijk in crayonmanier. Gebaseerd op de kruik met stromend water als attribuut, zou deze figuur een allegorische voorstelling van een rivier of het sterrenbeeld waterman kunnen zijn. De studie is uitgevoerd op liggend formaat. Het gebruikte medium is rood krijt op een ondertekening geschetst in zwart krijt of houtskool. Rondom de voorstelling is een kader getrokken in een rode krijtlijn en een omlijning in zwarte inkt. Linksboven is de toegewezen letter K op de tekening bevestigd voor anonieme jurering. Onder het etiket stond de oorspronkelijke letter van de leerling (C). Op het corresponderende reglement uit 1793 wordt de leerling met zijn tekenletters vermeld: 0014.GRO0061.II. Daarnaast is het cijfer 1 geschreven, dit duidt op de eerste prijs die Serneels won. De academiestempel staat ook linksboven, met de handtekeningen van secretaris Vande Steene en leraar Seghers. Onderaan wordt de naam van de leerling-tekenaar vermeld.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Collin de Vermont Hyacinthe , Rochus Serneels VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in rood krijt; ondertekening in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 462 x 588 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0141.28.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.