Academische studie naar levend model: zittend mannelijk naakt met wapenschild en bazuin

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Guillielmus Dumery (tekenaar)

Datering

1768

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, getekend door Guillielmus Dumery in 1768. Met deze studie won hij de eerste prijs van het concours in de klas naar levend model aan de Academie Brugge. Voor de speciale jubileumeditie tekenden de leerlingen het naaktmodel met feestelijke attributen in een decor van wolken. Het model draagt een lauwerkrans en…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt, getekend door Guillielmus Dumery in 1768. Met deze studie won hij de eerste prijs van het concours in de klas naar levend model aan de Academie Brugge. Voor de speciale jubileumeditie tekenden de leerlingen het naaktmodel met feestelijke attributen in een decor van wolken. Het model draagt een lauwerkrans en houdt een wapenschild in zijn rechterhand. In zijn andere hand houdt hij een bazuin waarrond een vaandel gedrapeerd is. Op het vaandel staat het opschrift "JUBILEUM A[CA]DE[MIE] 1768", ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Academie. Het afgebeelde wapenschild met keper, twee vijfbladbloemen en hostie of ring met kruis, gevat in een cartouche is het wapenschild van de familie De Crits. Dumery tekende de studie met zwart krijt of houtskool en voegde hoogsels toe in wit krijt. Het gebruikte tekenpapier is een collage van twee vellen papier. Rechtsboven staat het jaartal van de wedstrijd, met daaronder de handtekening van assesseur of jurylid de Schietere de Caprijcke en directeur Jan Garemijn. Garemijn documenteerde deze poseersessie in zijn notitieboekje 0000.GRO1676.2.II. Hieruit weten we dat het model Percyn zes opeenvolgende avonden poseerde in februari en maart 1768 voor de 29ste actie. In de potloodschets wordt niet enkel de houding van het model vastgelegd, ook de rekwisieten worden door Garemijn verbeeldt. Daarnaast noteerde hij dat Dumery de wedstrijd voor het jubileum won. Op de tekening van de leerling is de academiestempel rechtsboven weergegeven, met de tekenletter van Dumery (B) voor de jurering. Dumery maakte nog een tweede studie tijdens dit jubileumjaar: 0016.GRO0005.II. Bernardus Bauwens won de tweede prijs: 0016.GRO0026.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Guillielmus Dumery
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 642 x 517 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0025.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.