Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Pieter Ramaut (tekenaar)

Datering

1793

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Pieter Ramaut in 1793. Hij won de eerste prijs in het concours van 1793. Ramaut, afkomstig uit Brugge, was toen ingeschreven in de klas naar levend model aan de Academie Brugge. In dezelfde wedstrijd werd zijn klasgenoot Ludovicus Gerbo tweede (0016.GRO0102.II). Beide leerlingen wonnen met 'unanieme stemmen' (SAB…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Pieter Ramaut in 1793. Hij won de eerste prijs in het concours van 1793. Ramaut, afkomstig uit Brugge, was toen ingeschreven in de klas naar levend model aan de Academie Brugge. In dezelfde wedstrijd werd zijn klasgenoot Ludovicus Gerbo tweede (0016.GRO0102.II). Beide leerlingen wonnen met 'unanieme stemmen' (SAB, Academie, nr. 19). Het naakte model is frontaal en voluit afgebeeld. Hij staat tegen een hoge sokkel en leunt er met zijn elleboog op. Zijn benen zijn iets uit elkaar. Met zijn rechterhand grijpt hij een lange stok. Zijn gezicht is in driekwart afgebeeld, met een omhoog gerichte blik. Het gebruikte medium is houtskool of zwart krijt, gehoogd met wit krijt. Er is een aangelijmde papierstrook onderin. Daarop werd de tekening vervolledigd en schreef men de naam van de leerling-tekenaar. Een papieren etiket met de letter 'O' is linksboven op het papier verlijmd. Dit is de tekenletter die werd toegewezen aan Ramaut voor zijn deelname aan de wedstrijd. Daarnaast staan de handtekeningen van directeur Paul de Cock, secretaris Frans Vande Steene en leraar Bernard Fricx. Zijn behaalde prijs werd daaronder genoteerd: 1. Ramaut tekende toen een tweede studie naar model (zie 0016.GRO0101.II). Hij was ook ingeschreven in de compositieklas en won de derde prijs met zijn compositiestudie (0014.GRO0062.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pieter Ramaut
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool gehoogd met wit krijt
Afmetingen 635 x 450 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0100.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.