Academische studie naar sculptuur: naakt jongetje met staf

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joseph Nicolas Truit (tekenaar)

Datering

1761

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een jongetje met een staf, getekend door Joseph Truit in 1761. Joseph Truit was toen ingeschreven als leerling aan de Academie Brugge en won de eerste prijs in de klas naar sculptuur tijdens het concours van 1761. Het getekende beeldhouwwerk wordt in een archiefdocument omschreven als 'het kindeken Jesu van Quenoy' (SAB, Academie, nr. 19)…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een jongetje met een staf, getekend door Joseph Truit in 1761. Joseph Truit was toen ingeschreven als leerling aan de Academie Brugge en won de eerste prijs in de klas naar sculptuur tijdens het concours van 1761. Het getekende beeldhouwwerk wordt in een archiefdocument omschreven als 'het kindeken Jesu van Quenoy' (SAB, Academie, nr. 19). Het gaat wellicht om een sculptuur van François Duquesnoy. Het kindje wordt afgebeeld met een staf in de rechterhand. Met geheven linkerarm draait hij zijn hand naar zich toe. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. In de wedstrijdannotatie onderaan staat vermeld dat Truit afkomstig was uit Duinkerke en dat zijn prijs uitgereikt werd op 18 mei 1761. De andere aantekeningen verwijzen eveneens naar de wedstrijddeelname van Truit. Linksboven is het jaartal van de wedstrijd geschreven. In de rechter bovenhoek plaatste directeur Matthias de Visch zijn handtekening bij de academiestempel. Het blauwe papieren etiket draagt de tekenletter 'H', toegewezen voor de wedstrijddeelname van Truit. Na afloop van het concours werd de behaalde prijs met het cijfer 1 rechtsboven op het tekenpapier genoteerd. Truit maakte een tweede studie tijdens het concours: 0016.GRO0003.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph Nicolas Truit
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 550 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0004.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.