Academische studie naar sculptuur: staand mannelijk naakt met wapenschild

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Gaspard Hanicq (tekenaar)

Datering

1766

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een naakte man met een wapenschild, getekend door Gaspar Hanicq in 1766. Hij maakte deze studie tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge. Hij won de eerste prijs en werd 'primus' in de klas naar sculptuur of 'plaester' zoals het opschrift onderaan aangeeft. Hanicq tekende de sculptuur voluit en frontaal gezien. De naakte jongeman draagt…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een naakte man met een wapenschild, getekend door Gaspar Hanicq in 1766. Hij maakte deze studie tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge. Hij won de eerste prijs en werd 'primus' in de klas naar sculptuur of 'plaester' zoals het opschrift onderaan aangeeft. Hanicq tekende de sculptuur voluit en frontaal gezien. De naakte jongeman draagt een haarband en staat op een verhoogde ondergrond. Hij buigt voorover en houdt zijn rechterhand op zijn schouder. Zijn andere hand leunt op een wapenschild in geprofileerde lijst met keper in een veld van hermelijn. Het gaat om het wapenschild van de familie D'Hooghe-Pattyn. Uit de notitieboekjes van directeur Jan Garemijn weten we dat deze familie schenkingen deed aan de Academie. Wellicht wordt er aan hen een eerbetoon gegeven. De studie is getekend met zwart krijt of houtskool en hoogsels in wit krijt. Er is een aangelijmde strook onderin met verderzetting van de compositie en de wedstrijdannotatie, wellicht geschreven door Garemijn. Linksboven plaatste Garemijn zijn handtekening, naast de academiestempel. Onder de stempel is een tweede handtekening geplaatst, wellicht van Charles Stockhove. Het etiket met het tekennummer van Hanicq werd bovenaan rechts op het tekenpapier bevestigd. Hanicq maakte een tweede studie tijdens de wedstrijd: 0016.GRO0024.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Gaspard Hanicq
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt; met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 646 x 443 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0094.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.