Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Bernardus Fricx (tekenaar)

Datering

1776

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Bernardus Fricx in 1776. Het model is afgebeeld van op de rug gezien. Hij leunt met zijn linkerarm op een hoge sokkel met een wapenschild onder een guirlande. Het wapenschild komt overeen met dat van de familie de Schietere, waarop twee witte of zilveren kepers afgebeeld zijn op…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Bernardus Fricx in 1776. Het model is afgebeeld van op de rug gezien. Hij leunt met zijn linkerarm op een hoge sokkel met een wapenschild onder een guirlande. Het wapenschild komt overeen met dat van de familie de Schietere, waarop twee witte of zilveren kepers afgebeeld zijn op een sabel (zwarte) achtergrond. Het lichaam van de man is licht gebogen. Zijn andere arm houdt hij voor zich. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt. Onderaan de tekening zijn lage rotsen met plantengroei getekend op een aangelijmde papierstrook. Rondom de studie is een kader getrokken in zwart krijt, waarlangs de bladranden afgesneden zijn. Er is geen verzamelmerk van de academie op de tekening en ook geen verwijzing naar de behaalde prijs. De tekenletter 'Q' is wel aanwezig, net als de notitie onderaan rechts met de naam van de tekenaar en het wedstrijdjaar. Van de studie 0014.GRO0089.II weten we dat Fricx aan de wedstrijd deelnam als liefhebber. Emmanuel Lacroix won de wedstrijd en Augustin van den Berghe werd tweede (0016.GRO0047.II en 0014.GRO0091.II). Riethage tekende ook als liefhebber (0016.GRO0051.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Bernardus Fricx VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 604 x 432 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0090.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.