Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Franciscus Josephus Kinsoen (tekenaar)

Datering

1791

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Franciscus Kinsoen in 1791. Het gaat om een prijstekening, gemaakt door Kinsoen die als leerling ingeschreven was aan de Academie Brugge in de klas naar model. Tijdens de prijskamp maakte Kinsoen twee studies (zie ook 0014.GRO0050.II) waarmee hij de eerste prijs won en primus werd. Het hier afgebeelde…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Franciscus Kinsoen in 1791. Het gaat om een prijstekening, gemaakt door Kinsoen die als leerling ingeschreven was aan de Academie Brugge in de klas naar model. Tijdens de prijskamp maakte Kinsoen twee studies (zie ook 0014.GRO0050.II) waarmee hij de eerste prijs won en primus werd. Het hier afgebeelde naakte model is met de rug naar de tekenaar gekeerd. De man steunt met zijn rechterarm op een hoge sokkel en houdt een stok in zijn hand. Zijn linkervoet staat op een blokje. Met uitgestrekte arm wijst hij naar linksonder, terwijl hij naar rechtsonder kijkt. De tekening is wellicht rondom bijgesneden. Onderin is er een strook aangelijmd, met verderzetting van de compositie (hiel van het model en voetblok) en opschrift. Rechtsonder is de naam van de tekenaar genoteerd en zijn rangschikking in de wedstrijd. Bovenaan links staat de academiestempel, met ernaast de handtekeningen van secretaris Vande Steene en directeur Paul de Cock. Hier is ook een papieren etiket op de tekening verlijmd. In rode inkt is daarop de wedstrijd- of tekenletter (F) van Kinsoen geschreven. Het gebruikte medium voor de tekening is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Joannes Riethage werd tweede in dezelfde wedstrijd (0016.GRO0097.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Franciscus Josephus Kinsoen VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in houtskool of zwart krijt op papier met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 663 x 425 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0045.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.