Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jozef Karel De Meulemeester

Datering

1797

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Jozef De Meulemeester in 1797. De studie is gemaakt tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge. De Meulemeester was toen leerling in de klas naar levend model. Hij nam deel aan de wedstrijd en won de tweede prijs, aangeduid met het cijfer 2 linksboven op de tekening. Het…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staand mannelijk naakt, getekend door Jozef De Meulemeester in 1797. De studie is gemaakt tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge. De Meulemeester was toen leerling in de klas naar levend model. Hij nam deel aan de wedstrijd en won de tweede prijs, aangeduid met het cijfer 2 linksboven op de tekening. Het poserende naaktmodel is frontaal afgebeeld in contrapost, steunend op het rechterbeen. De man staat voor een hoge sokkel. Zijn uitgestrekte linkerarm leunt gedeeltelijk op de sokkel terwijl de rechterarm gebogen achter zijn rug geplaatst is. De man draait zijn gezicht driekwart naar links. De studie is in zwart krijt of houtskool getekend met gebruik van wit krijt voor hoogsels. Op het tekenpapier is rechtsboven het etiket gekleefd met de tekenletter van de leerling 'C' voor anonieme jurering. Hier werd de academiestempel op het papier gedrukt en ondertekenden Paul de Cock (directeur), Bernardus Fricx (leraar) en François van de Steene (secretaris) de wedstrijdtekening. De naam van de leerling werd nadien linksonder op de tekening genoteerd met zijn behaalde prijs. De Meulemeester maakte nog een tweede studie, waarop het model van op de rug werd getekend: 0014.GRO0082.II. Zijn klasgenoot Joseph Odevaere werd primus in dit concours: 0014.GRO0101.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jozef Karel De Meulemeester VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 600 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0011.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.