Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Pieter Ramaut (tekenaar)

Datering

1793

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man van op de rug gezien, getekend door Pieter Ramaut in 1793. Ramaut, afkomstig uit Brugge, won de eerste prijs in het concours van de klas naar levend model aan de Academie Brugge. In dezelfde wedstrijd werd zijn klasgenoot Ludovicus Gerbo tweede (0016.GRO0103.II). Beide leerlingen wonnen met 'unanieme stemmen' (SAB, Academie…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man van op de rug gezien, getekend door Pieter Ramaut in 1793. Ramaut, afkomstig uit Brugge, won de eerste prijs in het concours van de klas naar levend model aan de Academie Brugge. In dezelfde wedstrijd werd zijn klasgenoot Ludovicus Gerbo tweede (0016.GRO0103.II). Beide leerlingen wonnen met 'unanieme stemmen' (SAB, Academie, nr. 19). Het naakte model staat met zijn rug naar de tekenaar en steunt met zijn linkerknie op een blok. Hij buigt over een hogere sokkel waar hij met zijn rechterelleboog op leunt. Zijn linkerarm is volledig uitgestrekt, met een gestrekte wijsvinger. Op de achterzijde is opzettelijk een stukje papier aangelijmd zodat de uitgestrekte vinger vervolledigd kon worden. Het gebruikte medium is houtskool of zwart krijt, gehoogd met wit krijt. Er is een aangelijmde strook onderin met verderzetting van de tekening (voet en onderste deel van de sokkel) en opschrift. Een papieren etiket met de letter 'O' is linksboven op het tekenpapier verlijmd. Dit is de tekenletter die toegewezen werd aan Ramaut voor zijn deelname aan de wedstrijd. Daarnaast staan de handtekeningen van directeur Paul de Cock, secretaris Frans Vande Steene en leraar Bernard Fricx. Zijn behaalde prijs werd daaronder genoteerd: 1. Ramaut tekende toen een tweede studie naar model (zie 0016.GRO0100.II). Hij was ook ingeschreven in de compositieklas en won de derde prijs met zijn compositiestudie (0014.GRO0062.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pieter Ramaut
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 626 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0101.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.