Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joannes Riethage (tekenaar)

Datering

1784

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Joannes Riethage in 1784. Met deze tekening behaalde hij de tweede prijs in het concours van de klas naar levend model aan de academie van Brugge. Antoine Steyaert en Joannes Zegers, leerlingen uit dezelfde klas, wonnen de gedeelde eerste prijs (0016.GRO0075.II en 0016.GRO0077.II). Het model is frontaal afgebeeld…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door Joannes Riethage in 1784. Met deze tekening behaalde hij de tweede prijs in het concours van de klas naar levend model aan de academie van Brugge. Antoine Steyaert en Joannes Zegers, leerlingen uit dezelfde klas, wonnen de gedeelde eerste prijs (0016.GRO0075.II en 0016.GRO0077.II). Het model is frontaal afgebeeld. De naakte man staat met zijn linkervoet op een blokje, houdt zijn linkerarm gebogen en leunt op een hoge sokkel waarop een doek gedrapeerd is. Zijn rechterarm is uitgestrekt en met zijn wijsvinger wijst hij naar onder. Zijn hoofd is naar links gedraaid en hij kijkt naar onder. Het gebruikte medium is houtskool of zwart krijt, afgewerkt met wit krijt voor de hoogsels. Er is een aangelijmde strook onderin met verderzetting van de tekening (voet model) en opschrift. De aantekening linksonder vermeldt de naam van de leerling-tekenaar en zijn afkomst (Brugge). Bovenaan links is de academiestempel gedrukt. Daarnaast plaatsten directeur Paul De Cock en secretaris Vande Steene hun handtekening en werd de tekenletter 'G' van Riethage op de tekening verlijmd. Riethage tekende in hetzelfde concours nog een tweede studie naar model (0016.GRO0080.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joannes Riethage
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 635 x 454 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0079.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.