Academische studie naar prent: rustende soldaat, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Marc Antoine Hervier
,
Joseph van Biesbrouck (tekenaar)
,
Alexis François Girard

Datering

1833

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een rustende soldaat, getekend door Joseph van Biesbrouck in 1833. Van Biesbrouck was toen leerling in de eerste klas naar prenten of 'figure' aan de Brugse academie. Hij werd dat jaar eerste in de prijswedstrijd. Een tweede prijstekening van hem is bewaard: 0014.GRO0007.47.II. Een naakte soldaat is voluit afgebeeld, gezien van op de rug. Hij…
Lees meer
Academische studie naar prent van een rustende soldaat, getekend door Joseph van Biesbrouck in 1833. Van Biesbrouck was toen leerling in de eerste klas naar prenten of 'figure' aan de Brugse academie. Hij werd dat jaar eerste in de prijswedstrijd. Een tweede prijstekening van hem is bewaard: 0014.GRO0007.47.II. Een naakte soldaat is voluit afgebeeld, gezien van op de rug. Hij staat in contraposthouding en houdt zijn rechterarm in de zij. Met zijn linkerhand steunt hij op een stok, met een gedrapeerd doek over zijn arm. Hij draagt sandalen met beenriemen en rechts liggen verschillende onderdelen van een wapenuitrusting. Op een lage sokkel staat een helm met lange kuif, ernaast staat een schild dat met een krans uit eikenloof en een bessentak versierd is. Aan het schild hangt een zwaard met een lange riem. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. Van Biesbrouck tekende naar de prent 'Soldat au repos', van Girard (graveur) naar ontwerp van Hervier (tekenaar). Twee overeenkomstige prenten worden bewaard in de collectie van het Prentenkabinet KBR (S.II 101287 en S.II.20687). De tekening heeft afgesneden bladranden, waarbij ook een deel van de opschriften verloren is gegaan. Deze aantekeningen tonen aan dat het om een wedstrijdtekening gaat. Het etiket linksboven bevat het toegewezen nummer waaronder van Biesbrouck anoniem tekende. Het nummer '11' is hier nog maar deels zichtbaar, maar staat ook in een archiefbron (SAB, Academie, nr. 4) vermeld bij de naam van de leerling-tekenaar. Linksboven staat ook de academiestempel met daaronder de handtekening van commissaris of lesopzichter, Jan Vandewalle-Vermeulen. De behaalde prijs (eerste) werd onderaan links genoteerd. De studie maakt deel uit van een album met prijstekeningen naar prenten.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Marc Antoine Hervier , Joseph van Biesbrouck , Alexis François Girard
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 652 x 519 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0007.68.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.