De boogschutter en het meisje

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (II) de Gheyn (prentmaker)

Datering

circa 1601 - circa 1700

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Een boogschutter mikt met een kruisboog recht naar de toeschouwer. Zijn ellebogen worden ondersteund door een meisje met een bepluimde hoed en een juk met melktonnen op haar schouders. Hier wordt het spreekwoord 'de bout vindt de kerf wel' uitgebeeld. Enerzijds betekent dit dat alles wel terecht komt, anderzijds heeft dit een duidelijke erotische connotatie. Het werk werd gekopieerd naar…
Lees meer
Een boogschutter mikt met een kruisboog recht naar de toeschouwer. Zijn ellebogen worden ondersteund door een meisje met een bepluimde hoed en een juk met melktonnen op haar schouders. Hier wordt het spreekwoord 'de bout vindt de kerf wel' uitgebeeld. Enerzijds betekent dit dat alles wel terecht komt, anderzijds heeft dit een duidelijke erotische connotatie. Het werk werd gekopieerd naar een gravure, naar een tekening van De Gheyn, die een onderschrift bevat dat een variante is van de tekst die hier onderaan het schilderij geschreven staat.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.