Compositie

© Unknown Rightsholder - http://rightsstatements.org/vocab/InC-RUU/1.0/

Kunstenaar / maker

Amédée Cortier

Datering

precies 1967
Amedée Cortier zoekt uit hoe hij een subtiele, vergeestelijkte spanning kan opwekken tussen kleurvlakken en kleurvormen. Door twee kleuren naast elkaar te plaatsen, gaan ze onderling resoneren. Er ontstaat een subtiel optische effect, een illusie van beweging. Hij kiest voor volle, warme, verzadigde kleuren die rust geven en meditatie opwekken. Nu en dan omkadert hij zijn kleurvlakken met zwart om…
Lees meer
Amedée Cortier zoekt uit hoe hij een subtiele, vergeestelijkte spanning kan opwekken tussen kleurvlakken en kleurvormen. Door twee kleuren naast elkaar te plaatsen, gaan ze onderling resoneren. Er ontstaat een subtiel optische effect, een illusie van beweging. Hij kiest voor volle, warme, verzadigde kleuren die rust geven en meditatie opwekken. Nu en dan omkadert hij zijn kleurvlakken met zwart om de kleuren te versterken. Nergens is ook maar een losse, emotionele toets van het penseel terug te vinden. Het vlak is volledig effen. De vorm is ondergeschikt aan de kleur. Veel van Cortiers werken zijn bijna symmetrisch opgebouwd. Hoewel hij eerder intuïtief te werk gaat, baseert hij zich op het principe van de Gulden Snede. Het is een verhouding die in de klassieke architectuur en schilderkunst vaak is gebruikt.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Amédée Cortier VIAF RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
acrylverf op doek
Afmetingen 146 x 114 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer K000643
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.