Vuurtoren te Oostende

Public Domain - http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/

Kunstenaar / maker

Jean Brusselmans

Datering

precies 1936

Periode

20ste eeuw
Centraal in deze afbeelding van de haven van Oostende staat een witte vuurtoren. Het domineert de voorstelling en tekent zich af tegen een bewolkte lucht. Twee vissersboten zijn aangemeerd aan de voorkade. Ze bepalen de voorgrond van het doek. De voorkade is afgeboord door een lichtgrijze horizontale lijn over de hele breedte van het schilderij. Een derde vissersboot bevindt zich…
Lees meer
Centraal in deze afbeelding van de haven van Oostende staat een witte vuurtoren. Het domineert de voorstelling en tekent zich af tegen een bewolkte lucht. Twee vissersboten zijn aangemeerd aan de voorkade. Ze bepalen de voorgrond van het doek. De voorkade is afgeboord door een lichtgrijze horizontale lijn over de hele breedte van het schilderij. Een derde vissersboot bevindt zich in de haven, tussen voorkade en staketsel. Huizen, loodsen en een fabrieksgebouw staan op de achtergrond. De voorstelling is met een brede borstelstreek neergezet. De meeste vormen zijn vlak geschilderd in egale kleurvlakken. Opvallend zijn de quasi abstracte grijze kleurvlakken voor de steunpilaren. Brusselmans gebruikte voor het staketsel een wit rasterpatroon. Er is een duidelijk contrast tussen de donkere kade op de voorgrond en de open lucht met de witte vuurtoren achteraan. Tegengestelden zijn ook de egale kleurvlakken van de kade en de dynamische borstelstreken van water en lucht. Het beeld bevat veel horizontale lijnen, zoals de voorkade, het witte staketsel, de huizen, de horizonlijn en de wolken. De statige verticale vuurtoren doorbreekt het geheel. Brusselmans reisde regelmatig naar de Belgische kust. Alleen of met zijn goede vriend Auguste Oleffe. Oostende en Zeebrugge waren zijn favoriete locaties.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.