La nuque

© Luc Tuymans - http://rightsstatements.org/vocab/InC-NC/1.0/ - https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Kunstenaar / maker

Luc Tuymans

Datering

precies 1987

Periode

20ste eeuw
Voor Figuur op de rug gezien (La nuque), een vroeg schilderij uit de jaren tachtig, heeft Tuymans zich gebaseerd op een foto van een concentratiekampcommandant, die aan de rand van een massagraf stond. Toen het schilderij af was, stak Tuymans met een mes gaten in het doek. “Omdat het een heel gewelddadig beeld is, heb ik het met opzet verwond,”…
Lees meer
Voor Figuur op de rug gezien (La nuque), een vroeg schilderij uit de jaren tachtig, heeft Tuymans zich gebaseerd op een foto van een concentratiekampcommandant, die aan de rand van een massagraf stond. Toen het schilderij af was, stak Tuymans met een mes gaten in het doek. “Omdat het een heel gewelddadig beeld is, heb ik het met opzet verwond,” zo legde hij uit. Tuymans schilderde de figuur in een vale tint grijs, als overblijfsel van het schilderproces, in een vuile smurrie doordat alle kleuren op het palet dooreen werden gemengd. “Ik trok de omtrekken van de figuur,” vertelde Tuymans in een interview, “en geleidelijk aan drong het vet van de verven het beeld binnen.”
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Luc Tuymans RKD Wikidata
Type schilderij
Categorie schilderijen
Materiaal
olieverf op doek
Afmetingen 60 x 40.4 cm (hxb)
Locatie In depot
Objectnummer K001796
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.