Oude dame met maskers

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (schilder)

Datering

1889

Periode

19de eeuw
Oude dame met maskers is geschilderd op het hoogtepunt van James Ensors zogeheten fantastische periode, ook wel zijn maskerperiode genoemd. Oorspronkelijk voerde de kunstenaar het portret in opdracht uit. Nadat het schilderij werd geweigerd, toverde Ensor het om tot een overvolle maskerade waarin de korte perspectief en de opeenstapeling van figuren de dramatische spanning versterken. De geportretteerde is misschien Neel…
Lees meer
Oude dame met maskers is geschilderd op het hoogtepunt van James Ensors zogeheten fantastische periode, ook wel zijn maskerperiode genoemd. Oorspronkelijk voerde de kunstenaar het portret in opdracht uit. Nadat het schilderij werd geweigerd, toverde Ensor het om tot een overvolle maskerade waarin de korte perspectief en de opeenstapeling van figuren de dramatische spanning versterken. De geportretteerde is misschien Neel Doff, de Nederlandse dichteres en publiciste. De zachte uitstraling van de oudere dame contrasteert fel met de grimmige maskers en het sinistere doodshoofd die zich rond haar verdringen. Het agressieve, contrastrijke koloriet van felle roden en groenen beklemtonen het dreigende karakter van de spottende maskers.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker James Ensor VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorieën schilderingen , Decretaal beschermd topstuk
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 55 x 46.6 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1969-B
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.