Christus aan het volk getoond

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (tekenaar)

Datering

1885

Periode

19de eeuw
In de figuur van Christus vond Ensor een symbool van onschuld, vervolgde waarheid en van onderworpen goedheid aan de aanvallen van een vijandige massa. Voor de kunstenaar was de tekening dan ook een aanleiding om zijn eigen conflictrijke verhouding met de samenleving tot uiting te brengen. Vanaf de reeks "De aureolen van Christus", waartoe deze tekening behoort, blijft de Christus-thematiek…
Lees meer
In de figuur van Christus vond Ensor een symbool van onschuld, vervolgde waarheid en van onderworpen goedheid aan de aanvallen van een vijandige massa. Voor de kunstenaar was de tekening dan ook een aanleiding om zijn eigen conflictrijke verhouding met de samenleving tot uiting te brengen. Vanaf de reeks "De aureolen van Christus", waartoe deze tekening behoort, blijft de Christus-thematiek zeer belangrijk in het werk van Ensor en in sommige werken is het duidelijk dat hij zich met de Christusfiguur identificeert. De belangstelling voor de figuur van Christus is op zichzelf niet uitzonderlijk in deze periode. Net zoals vele generatiegenoten werd Ensor geboeid door de Christusfiguur als revolutionair of als anarchist.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker James Ensor VIAF RKD Wikidata
Types krijttekening AAT, aquarel
Categorieën tekeningen AAT, Decretaal beschermd topstuk
Materialen
zwart krijt en aquarel op papier, gekleefd op doek, gekleefd op Japans papier
zwart krijt , aquarel , papier , doek , Japans papier
Afmetingen 1550 x 1020 mm
Locatie In depot
Objectnummer 1988-C
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.