Chirurgijn en barbier

Public Domain

Kunstenaar / maker

Egbert I van Heemskerck (schilder)

Datering

ca. 1670

Periode

17de eeuw
In tegenstelling tot kwakzalvers en tandentrekkers genoten chirurgijns een respectabele reputatie. Ze verrichtten onder meer operaties en amputaties, verzorgden wonden en blessuren en verwijderden gal- en nierstenen. Aderlatingen werden beschouwd als een efficiënt middel tegen allerlei kwalen. Vaak waren chirurgijns ook barbier, of lieten het scheren en knippen over aan een helper, zoals het geval is achteraan op dit schilderij…
Lees meer
In tegenstelling tot kwakzalvers en tandentrekkers genoten chirurgijns een respectabele reputatie. Ze verrichtten onder meer operaties en amputaties, verzorgden wonden en blessuren en verwijderden gal- en nierstenen. Aderlatingen werden beschouwd als een efficiënt middel tegen allerlei kwalen. Vaak waren chirurgijns ook barbier, of lieten het scheren en knippen over aan een helper, zoals het geval is achteraan op dit schilderij. Vooraan is de chirurgijn bezig met een aderlating aan de rechterwang van een patiënt. Op en naast het tafeltje liggen chirurgische instrumenten, verband en een schaar en staat een test met gloeiende kolen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.