Kerkinterieur

Public Domain

Kunstenaar / maker

Emanuel de Witte (schilder)

Datering

ca. 1665

Periode

17de eeuw
Na het invoeren van het calvinisme werden kerkgebouwen ter beschikking gesteld van de aanhangers van ‘de nieuwe religie’. Beelden, schilderijen en andere rooms-katholieke interieurelementen werden verwijderd. Alle aandacht moest gaan naar de studie van de Bijbel. In dit schilderij hebben de gelovigen zich rondom de kansel verzameld en luisteren naar de predikant. Boven de preekstoel hangt een ruitvormig rouwbord. Dergelijke…
Lees meer
Na het invoeren van het calvinisme werden kerkgebouwen ter beschikking gesteld van de aanhangers van ‘de nieuwe religie’. Beelden, schilderijen en andere rooms-katholieke interieurelementen werden verwijderd. Alle aandacht moest gaan naar de studie van de Bijbel. In dit schilderij hebben de gelovigen zich rondom de kansel verzameld en luisteren naar de predikant. Boven de preekstoel hangt een ruitvormig rouwbord. Dergelijke borden werden na het overlijden van een vooraanstaand persoon opgehangen ter nagedachtenis. Het kerkinterieur is geen realiteitsgetrouwe weergave, maar een mix van onderdelen die teruggaan op bestaande kerken, aangevuld met fantasie-elementen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.