De kleine gekwetste

Public Domain

Kunstenaar / maker

George Minne (beeldhouwer)

Datering

1898

Periode

19de eeuw
De kleine gekwetste is het eerste voorbeeld in het oeuvre van George Minne van een alleenstaande naakte jongeling met gespreide benen. Van dit motief bestaan twee verschillende types die weinig van elkaar verschillen en die elk zijn uitgevoerd in verschillende materialen: gips, marmer en brons. De eerste versie dateert van 1889, de tweede van 1898. De complexe houding van de…
Lees meer
De kleine gekwetste is het eerste voorbeeld in het oeuvre van George Minne van een alleenstaande naakte jongeling met gespreide benen. Van dit motief bestaan twee verschillende types die weinig van elkaar verschillen en die elk zijn uitgevoerd in verschillende materialen: gips, marmer en brons. De eerste versie dateert van 1889, de tweede van 1898. De complexe houding van de armen suggereert een grote fysieke en psychische spanning. De wonde die de jongen op zijn bovenarm beroert, lijkt een voorwendsel om zich op zichzelf terug te plooien, zichzelf te verbergen. We herkennen hierin een vorm van narcisme, maar ook een behoefte zich af te keren van de buitenwereld, een typische houding die ook in ander werk van Minne terugkeert en een hoogtepunt krijgt in De fontein der geknielden (inv. 1982-E).
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.