Portret van Paul De Vigne

Public Domain

Kunstenaar(s) / maker(s)

J. Petermann (gieterij)
,
Fonderie Nationale des Bronzes (gieterij)
,
Auguste Rodin (beeldhouwer)

Datering

ca. 1880

Periode

19de eeuw
Auguste Rodin toonde zijn waardering voor Paul De Vigne door een portretbuste van hem te maken. Hij boetseerde het model waarschijnlijk rond 1880 in Parijs, toen Rodin en De Vigne een atelier betrokken in elkaars buurt en ze met elkaar een hechte vriendschap onderhielden. Opvallend bij het portret van De Vigne is de scherpe psychologische analyse. Rodin hechtte veel belang…
Lees meer
Auguste Rodin toonde zijn waardering voor Paul De Vigne door een portretbuste van hem te maken. Hij boetseerde het model waarschijnlijk rond 1880 in Parijs, toen Rodin en De Vigne een atelier betrokken in elkaars buurt en ze met elkaar een hechte vriendschap onderhielden. Opvallend bij het portret van De Vigne is de scherpe psychologische analyse. Rodin hechtte veel belang aan het boetseren in klei: het beeld dat geleidelijk vorm krijgt in zijn handen. Vandaar dat zijn werken, zelfs in het harde brons gegoten, herinneren aan het dynamische proces van modelleren, waarbij het licht als vormend element wordt aangewend. Dat geeft aan het Portret van Paul De Vigne een haast tastbare aanwezigheid. Dit exemplaar van de buste werd in 1905 gegoten voor het Monument voor Lieven De Winne en Paul De Vigne, dat toen werd opgericht in de vestibule van het nieuwe museum van Gent. Dat herdenkingsmonument werd ontworpen door Xavier Mellery.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.