De geknielde van de fontein

Public Domain

Kunstenaar / maker

George Minne (beeldhouwer)

Datering

1898

Periode

19de eeuw
De figuur van de geknielde, in zichzelf gekeerde jongeling boeide George Minne vanaf omstreeks 1889. Dit beeld van 1898 vormt het eindpunt van zijn zoeken naar een sobere en strakke vormgeving. In datzelfde jaar groepeerde hij vijf identieke geknielde jongelingen rond een bekken, de beroemde Fontein der geknielden, – ook Narcissus-fontein genoemd – waarvan het museum het originele gipsontwerp bezit…
Lees meer
De figuur van de geknielde, in zichzelf gekeerde jongeling boeide George Minne vanaf omstreeks 1889. Dit beeld van 1898 vormt het eindpunt van zijn zoeken naar een sobere en strakke vormgeving. In datzelfde jaar groepeerde hij vijf identieke geknielde jongelingen rond een bekken, de beroemde Fontein der geknielden, – ook Narcissus-fontein genoemd – waarvan het museum het originele gipsontwerp bezit. In de afzonderlijke versie van de geknielde jongeling ontbreekt de verwijzing naar het Narcissusverhaal. Verinnerlijking en deemoed komen sterker op de voorgrond en verlenen het beeld veeleer een religieus karakter. De geknielde is het meest bekende beeld van de kunstenaar en het werd op vele exemplaren verspreid, in gips, brons en marmer.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.