Ontwerp voor het grafmonument van de schrijver Paul van Ostaijen

© SABAM Belgium 2023

Kunstenaar / maker

Oscar Jespers (beeldhouwer)

Datering

ca. 1931 - ca. 1932

Periode

20ste eeuw
Oscar Jespers behoorde samen met zijn broer, de schilder Floris Jespers, tot de Antwerpse avant garde rond de dichter en kunstcriticus Paul van Ostaijen. Aanvankelijk experimenteerde Oscar Jespers met een zuiver abstracte beeldtaal, die na 1921 plaats maakte voor een constructief expressionisme. Daarin zocht hij een synthese tussen elementen uit primitieve kunst, in het bijzonder Afrikaanse kunst, kubisme en expressionisme…
Lees meer
Oscar Jespers behoorde samen met zijn broer, de schilder Floris Jespers, tot de Antwerpse avant garde rond de dichter en kunstcriticus Paul van Ostaijen. Aanvankelijk experimenteerde Oscar Jespers met een zuiver abstracte beeldtaal, die na 1921 plaats maakte voor een constructief expressionisme. Daarin zocht hij een synthese tussen elementen uit primitieve kunst, in het bijzonder Afrikaanse kunst, kubisme en expressionisme. Het Grafmonument voor Paul van Ostaijen uit 1932 is gekapt uit hardsteen en stelt een slapende engel voor. Het monument bevindt zich op de stadsbegraafplaats Schoonselhof te Antwerpen. Jespers maakte vooraf een kleiner ontwerp in gips en in brons.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.