De dame in het wit

Public Domain

Kunstenaar / maker

Jan Toorop (schilder)

Datering

ca. 1885

Periode

19de eeuw
Dame in het wit is een vroeg werk van de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Het schilderij is sterk verwant aan de burgersalons van James Ensor en Fernand Khnopff uit dezelfde periode, in het bijzonder door het intieme, verstilde karakter van het tafereel en door de zwaar opgebrachte verflagen in geraffineerde tinten en kleurvlakken. Centraal zit een dame in een zetel…
Lees meer
Dame in het wit is een vroeg werk van de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Het schilderij is sterk verwant aan de burgersalons van James Ensor en Fernand Khnopff uit dezelfde periode, in het bijzonder door het intieme, verstilde karakter van het tafereel en door de zwaar opgebrachte verflagen in geraffineerde tinten en kleurvlakken. Centraal zit een dame in een zetel te mijmeren. Vermoedelijk gaat het om Annie Hall, Toorops toekomstige echtgenote. Achter haar, op de grond, zit een kind wiens popje op de fauteuil voor hem ligt. Het wit van de jurk van de vrouw en van het venster lichten op in het sombere, haast verstikkende interieur.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.