De Maagd in gebed

Public Domain

Kunstenaar / maker

Théophile Marie François Lybaert (schilder)

Datering

1886

Periode

19de eeuw
De Maagd in gebed van Théophile Lybaert is een klassiek voorbeeld van neogotiek. Zowel het detailrealisme als de natuursymboliek zijn ontleend aan de Vlaamse Primitieven. Zo verwijzen de roos en de distel naar het lijden en de verlossing van Christus. Het thema van Maria in een gesloten tuin, het gebruik van goud en de omlijsting met Latijnse en Middelnederlandse opschriften…
Lees meer
De Maagd in gebed van Théophile Lybaert is een klassiek voorbeeld van neogotiek. Zowel het detailrealisme als de natuursymboliek zijn ontleend aan de Vlaamse Primitieven. Zo verwijzen de roos en de distel naar het lijden en de verlossing van Christus. Het thema van Maria in een gesloten tuin, het gebruik van goud en de omlijsting met Latijnse en Middelnederlandse opschriften in gotische letters benadrukken het archaïsche karakter. De signatuur van de kunstenaar en de datering vinden we links onderaan op de stenen bank. De Gentse triënnale van 1886 bezorgde Lybaert grote bekendheid. Hij werd de Memling van de 19de eeuw genoemd. Opmerkelijk zijn zijn muurschilderingen in de Sint-Salvatorskerk in Gent.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.