De vertroostende Maagd

Public Domain

Kunstenaar / maker

James Ensor (schilder)

Datering

1892

Periode

19de eeuw
In dit bijzonder grafische en elegante schilderij met subtiel coloriet worden twee thema’s samengebracht: De Annunciatie en de heilige Lukas die de Maagd schildert. In de eerste verwijzing neemt Ensor de positie in van de Maagd en Maria deze van de engel Gabriël. In de tweede referentie knielt Ensor nederig en respectvol voor zijn hemelse model. Het sobere interieur van…
Lees meer
In dit bijzonder grafische en elegante schilderij met subtiel coloriet worden twee thema’s samengebracht: De Annunciatie en de heilige Lukas die de Maagd schildert. In de eerste verwijzing neemt Ensor de positie in van de Maagd en Maria deze van de engel Gabriël. In de tweede referentie knielt Ensor nederig en respectvol voor zijn hemelse model. Het sobere interieur van het atelier staat in schril contrast met de hemelse weelde. Maar het eigenlijke thema is een ironische hommage aan het artistieke genie. Sommige auteurs zien in de troostende Maagd Mariette Rousseau, de echtgenote van zijn vriend Ernest, als het onbereikbare object van Ensors hartstochtelijke verlangen.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.