Uitdeling aan de armen

Public Domain

Kunstenaar / maker

Joost Cornelisz. Droochsloot (schilder)

Datering

ca. 1654

Periode

17de eeuw
Liefdadigheid vormde een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Het was goed voor de begunstigde maar ook voor het zielenheil van de gever. Op het schilderij zit een deftige man achter een tafel. Rechts van hem beheert een vrouw het geld. Bij de ingang van de hoge zaal staat een groep wachtenden, voornamelijk volkse, maar netjes geklede vrouwen. Van minderbedeelden…
Lees meer
Liefdadigheid vormde een belangrijk onderdeel van het sociale leven. Het was goed voor de begunstigde maar ook voor het zielenheil van de gever. Op het schilderij zit een deftige man achter een tafel. Rechts van hem beheert een vrouw het geld. Bij de ingang van de hoge zaal staat een groep wachtenden, voornamelijk volkse, maar netjes geklede vrouwen. Van minderbedeelden werd verwacht dat ze een fatsoenlijk leven leidden. Anders verloren ze hun uitkering die slechts toeliet om de ergste armoe te verzachten. Het hondje op de voorgrond hoorde niet thuis bij armoezaaiers. Wie een huisdier te eten kon geven, had geld over.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.