Kopstudie van een jonge Moor

Public Domain

Kunstenaar / maker

Gaspar de Crayer (schilder)

Datering

ca. 1631 - ca. 1635

Periode

17de eeuw
Deze Kopstudie van een jonge Moor van Gaspar de Crayer is een sterk uitgewerkte detailstudie. Het vroegste bekende schilderij waarin de kop door De Crayer werd gebruikt, is zijn Kruisoprichting uit de jaren 1630 (Musée des Beaux-Arts, Rennes). Daarin fungeert de moor als jonge knecht die het kruis helpt op te richten. Of De Crayer zijn Kopstudie van een jonge…
Lees meer
Deze Kopstudie van een jonge Moor van Gaspar de Crayer is een sterk uitgewerkte detailstudie. Het vroegste bekende schilderij waarin de kop door De Crayer werd gebruikt, is zijn Kruisoprichting uit de jaren 1630 (Musée des Beaux-Arts, Rennes). Daarin fungeert de moor als jonge knecht die het kruis helpt op te richten. Of De Crayer zijn Kopstudie van een jonge Moor naar het leven heeft geschilderd, is niet bekend. De Crayer kan zich ook hebben geïnspireerd op Peter Paul Rubens’ olieverfschets Vier studies van het hoofd van een Moor, bewaard in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en waarmee het opvallende gelijkenissen vertoont. Vermoedelijk gaat het om hetzelfde model dat voor verschillende kunstenaars, onder wie ook Anthony van Dyck en Jacques Jordaens, poseerde.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.