Portret van een vrouw

Public Domain

Kunstenaar / maker

Frans I Hals (schilder)

Datering

1640

Periode

17de eeuw
Frans Hals beeldde de vrouw ten halve lijve af tegen een grijze achtergrond, binnen een ovale stenen omraming. Een dergelijke ‘lijst in de lijst’ geeft aan een schilderij een bijzonder trompe-l’oeil-effect. Haar kledij beantwoordt aan de calvinistische voorschriften: zwart (satijn of fluweel) en wit (linnen of kant) zonder verdere franjes. Hals’ schilderijen zijn op virtuoze wijze met een losse en…
Lees meer
Frans Hals beeldde de vrouw ten halve lijve af tegen een grijze achtergrond, binnen een ovale stenen omraming. Een dergelijke ‘lijst in de lijst’ geeft aan een schilderij een bijzonder trompe-l’oeil-effect. Haar kledij beantwoordt aan de calvinistische voorschriften: zwart (satijn of fluweel) en wit (linnen of kant) zonder verdere franjes. Hals’ schilderijen zijn op virtuoze wijze met een losse en brede penseelstreek geschilderd. Hij werkte ‘alla prima’: zonder voortekening direct op doek. Een ruwe schets in grijze verf volstond. Circa 1620–1630 schilderde hij drukke portretten; in de jaren 1640 werkte hij bezadigder en was zijn kleurenpalet bescheidener. Dit Portret van een vrouw staat aan het begin van deze nieuwe fase.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.