Academische studie naar sculptuur: meisje spelend met bikkels

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

François Van Hecke (tekenaar)

Datering

1846

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een meisje dat met bikkels speelt. De studie is getekend door François Van Hecke in 1846. Hij studeerde toen aan de Academie Brugge en won de tweede wedstrijd van het schooljaar in het voorjaar van 1846. Archiefdocumenten geven meer informatie over deze wedstrijd. Het is opmerkelijk dat hij met een zeer lage score won. Het…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een meisje dat met bikkels speelt. De studie is getekend door François Van Hecke in 1846. Hij studeerde toen aan de Academie Brugge en won de tweede wedstrijd van het schooljaar in het voorjaar van 1846. Archiefdocumenten geven meer informatie over deze wedstrijd. Het is opmerkelijk dat hij met een zeer lage score won. Het maximum werd vastgelegd op 30 punten en Van Hecke won met een score van amper tien punten - een onvoldoende. Het niveau van de klas lag blijkbaar niet hoog want slechts zeven leerlingen kregen punten toegewezen in de klas naar 'pleyster'. De andere leerlingen eindigden met een nulscore. De jury verklaarde daarbij dat "geen een der andere tekeningen punten verdienen" (SAB, Academie, nr. 53). De wedstrijdstudie van de winnaar werd desondanks volgens het reglement als "Tableau van eer" tentoongesteld in de klas naar sculptuur (SAB, Academie, nr. 50). De aantekening linksonder verwijst hiernaar. Van Hecke tekende naar een beeldhouwwerk van een meisje dat met bikkels speelt. Het meisje heeft een zgn. Romeins 'meloenkapsel' en werpt met de rechterhand enkele bikkels op de grond. Het lijkt erop dat het afgietsel op een sokkel of tafel geplaatst was in het leslokaal. Op de studie zien we linksboven de Brugse academiestempel met daaronder de tekenletter van de leerling voor anonieme jurering.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François Van Hecke
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in zwart krijt of houtskool op papier, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 618 x 467 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0697.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.