Academische studie naar sculptuur: jong mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Edouard Goethals (tekenaar)

Datering

1867

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een jong mannelijk naakt, getekend door Edouard Goethals in 1867. Hij was toen leerling aan de Academie Brugge in de klas naar plaaster. Met deze studie werd hij eerste van zijn klas op een wedstrijd, wellicht om prijs. Léon Van Der Cammen werd tweede (0022.GRO0677.II). Deze studie werd getekend naar een afgietsel van een bronzen…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een jong mannelijk naakt, getekend door Edouard Goethals in 1867. Hij was toen leerling aan de Academie Brugge in de klas naar plaaster. Met deze studie werd hij eerste van zijn klas op een wedstrijd, wellicht om prijs. Léon Van Der Cammen werd tweede (0022.GRO0677.II). Deze studie werd getekend naar een afgietsel van een bronzen beeld dat vandaag in het Altes Museum (Berlijn) wordt bewaard . De staande jongeman is frontaal afgebeeld, inclusief sokkel. Hij staat in contrapost en houdt beide armen omhoog, de handpalmen opwaarts. Zijn blik is omhoog gericht. Aan deze houding dankt het beeld de bijnaam "de biddende jongen". Maar omdat bewezen is dat de armen (en bijgevolg de houding) niet origineel zijn, wordt deze titel niet officieel gebruikt. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool. De aantekeningen verwijzen naar de wedstrijd. Linksboven is de academiestempel te zien, met de handtekeningen van directeur Wallays en secretaris Vanden Abeele. Daarbij staat Goethals' toegewezen letter 'B'. Dat hij eerste werd, noteerde men zowel boven- als onderaan. Ook zijn naam en het wedstrijdjaar werden nadien opgeschreven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Edouard Goethals
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 733 x 487 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0676.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.