Academische expressiestudie: hoofd van een grijnzende man

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Alfred van Neste (tekenaar)

Datering

circa 1891

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische expressiestudie van een lachende man getekend door Alfred Van Neste voor een wedstrijd aan de Academie Brugge. De naam van de tekenaar is vermeld in de omgeplooide linkerbovenhoek en werd bedekt (verlijmd) tijdens de jurering. Er is nadien een groot papieren etiket op de tekening verlijmd met vermelding dat Alfred Van Neste de eerste prijs won. Wellicht verwijst het…
Lees meer
Academische expressiestudie van een lachende man getekend door Alfred Van Neste voor een wedstrijd aan de Academie Brugge. De naam van de tekenaar is vermeld in de omgeplooide linkerbovenhoek en werd bedekt (verlijmd) tijdens de jurering. Er is nadien een groot papieren etiket op de tekening verlijmd met vermelding dat Alfred Van Neste de eerste prijs won. Wellicht verwijst het nummer '91' linksboven naar de datering. Van Neste tekende deze studie vermoedelijk voor een wedstrijd in de categorie 'uitdrukking' of expressie. Enkel leerlingen uit de klassen naar sculptuur of het levend model namen hieraan deel. Van Neste volgde les in deze klassen in de periode 1889-1892. Zo zou de studie zeker uit 1891 kunnen dateren. Een man is frontaal, tot aan de borst weergegeven. Hij is kalend en draagt een kledingstuk met knopen en een witte kraag. Grijnzend kijkt hij naar opzij, het gezicht in driekwart naar rechts afgebeeld. Zijn handen zijn vlug geschetst. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Alfred van Neste VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 638 x 469 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0142.58.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.