Academische studie naar sculptuur: Hercules Farnese

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Louis van de Casteele (tekenaar)

Datering

1808

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Hercules, getekend door Louis van de Casteele in 1808. van de Casteele was toen leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0148.II), waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Jacobus Huyghebaert werd primus (0016.GRO0149.II). Een standbeeld van Hercules is voluit en…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Hercules, getekend door Louis van de Casteele in 1808. van de Casteele was toen leerling in de klas naar plaaster aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp maakte hij twee tekeningen (zie ook 0016.GRO0148.II), waarmee hij de tweede prijs van zijn klas behaalde. Jacobus Huyghebaert werd primus (0016.GRO0149.II). Een standbeeld van Hercules is voluit en frontaal afgebeeld. van de Casteele tekende deze studie naar een afgietsel van de 'Hercules Farnese'. Hercules is naakt en erg gespierd weergegeven. Met zijn linkerarm leunt hij over zijn knots gedrapeerd met leeuwenhuid. Hij heeft krullend haar een een volle baard. Zijn gezicht is in driekwart naar rechts afgebeeld, de blik naar beneden gericht. Hij houdt zijn rechterhand achter zijn rug. In deze hand houdt hij de gouden appels van de Hesperiden vast, al is dit op deze studie niet te zien. van de Casteele tekende deze studie in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. De bladranden zijn rondom bijgesneden. De aantekeningen duiden op zijn wedstrijddeelname. Op het etiket staat de tekenletter 'N', toegewezen aan van de Casteele voor deze wedstrijd. Ook de academiestempel en handtekening van directeur van der Donckt zijn linksboven te zien. Dat van de Casteele tweede werd, noteerde men rechtsonder. Nadien werden hier zijn naam, afkomst (Brugge) en het wedstrijdjaartal aan toegevoegd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Louis van de Casteele
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 568 x 425 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0150.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.