Academische studie naar prent: liggend mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Carle van Loo
,
Louis Marin Bonnet
,
Joannes Zegers (tekenaar)

Datering

1776

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een liggend mannelijk naakt, getekend door Joannes Zegers in 1776 tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Zegers, afkomstig uit Brugge, was toen leerling in de eerste klas naar prenten. Hij werd primus van deze klas op de tweejaarlijkse wedstrijd om prijs. Een mannelijk naakt is weergegeven, liggend op een gedrapeerd doek. Zijn armen liggen…
Lees meer
Academische studie naar prent van een liggend mannelijk naakt, getekend door Joannes Zegers in 1776 tijdens zijn studie aan de Academie Brugge. Zegers, afkomstig uit Brugge, was toen leerling in de eerste klas naar prenten. Hij werd primus van deze klas op de tweejaarlijkse wedstrijd om prijs. Een mannelijk naakt is weergegeven, liggend op een gedrapeerd doek. Zijn armen liggen hoger op een blok gepositioneerd met de handen over elkaar. De man laat zijn hoofd zakken op zijn linkerbovenarm. Voor hem ligt een stok op de grond. Achter hem ligt een rond voorwerp, wellicht een schild. De figuur is tegen een donkere, gearceerde achtergrond getekend. Deze studie is getekend op gevergeerd papier in liggend formaat. Het gebruikte medium is rood krijt. Zegers tekende deze studie naar een prent (gravure in crayonmanier) van Bonnet (graveur en uitgever), naar ontwerp van van Loo (tekenaar). Een overeenkomstige prent wordt bewaard in het prentenkabinet van de KBR (S.III 66974). Op deze studie zijn verschillende aantekeningen te zien, gerelateerd aan Zegers' wedstrijddeelname. Linksboven staat de academiestempel met twee handtekeningen. Een is van leraar Jacques de Rijcke, de andere handtekening werd nog niet geïdentificeerd. De letter 'H' in de rechterbovenhoek is de tekenletter van Zegers, waarmee de wedstrijdjury zijn studie anoniem beoordeelde. Het cijfer 1 linksboven duidt aan dat hij eerste werd. De naam van de leerling-tekenaar, zijn afkomst en de datering zijn weergegeven in de linkeronderhoek. De studie is verlijmd in een album waarin andere wedstrijdtekeningen naar prenten zijn bewaard. Hierin vinden we ook een tweede studie getekend door Zegers in hetzelfde jaar (0016.GRO0141.14.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Carle van Loo VIAF RKD Wikidata, Louis Marin Bonnet , Joannes Zegers
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in rood krijt
Afmetingen 466 x 654 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0141.13.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.