Academische studie naar prent: staand mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Carle van Loo
,
Carolus Verstraete (tekenaar)
,
Gilles Demarteau

Datering

1772

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een staand mannelijk naakt, getekend door Carolus Verstraete. Verstraete behaalde met deze tekening de eerste prijs in de wedstrijd van 1772. Hij was toen leerling in de eerste klas naar prenten en tekeningen, ook 'eerste principien' of 'beginsels' genoemd (zie opschrift en SAB, Academie, nr. 19). Het onderwerp van de studie is een prent in…
Lees meer
Academische studie naar prent van een staand mannelijk naakt, getekend door Carolus Verstraete. Verstraete behaalde met deze tekening de eerste prijs in de wedstrijd van 1772. Hij was toen leerling in de eerste klas naar prenten en tekeningen, ook 'eerste principien' of 'beginsels' genoemd (zie opschrift en SAB, Academie, nr. 19). Het onderwerp van de studie is een prent in crayonmanier van Demarteau, naar van Loo (ontwerp). Daarop is een staande naakte man afgebeeld in driekwart aanzicht. Hij houdt zijn armen boven zijn hoofd en trekt aan het uiteinde van een touw. De man steunt daarbij op zijn rechterbeen en kijkt omhoog. In de donkere achtergrond zijn wolken getekend rondom zijn onderlichaam. Het gebruikte medium is rood krijt, met een ondertekening in zwart krijt. Rechtsboven is de naam Jan Garemijn geschreven, hij ondertekende als directeur van de academie Brugge. De toegewezen letter van de student (G) en zijn behaalde positie in de ranking (1) zijn hier ook weergegeven. In het opschrift onderaan wordt nog eens vermeld dat Verstraete primus of eerste werd. De tekening is in een album gekleefd waarin andere studies naar prent bewaard worden, die ook getekend zijn in het kader van prijswedstrijden aan de Academie Brugge.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Carle van Loo VIAF RKD Wikidata, Carolus Verstraete , Gilles Demarteau VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in rood krijt; zwart krijt (ondertekening)
Afmetingen 621 x 464 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0141.11.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.